Säilykepurkit koristeina
Seuraavan kerran, kun olet heittämässä hernekeittotölkkiä kierrätykseen, niin harkitse hetki! Säilykepurkeista saa kauniita ja edullisia koristeita pienellä vaivalla kotiin, parvekkeelle ja puutarhaan. Ohessa ohjeet, kuinka kuvan purkit on koristeltu.1. Poista kansi varoen ja laita se kierrätykseen. (Tyhjennä ja puhdista purkki ruuanjämistä) 

2. Tasoita sisäpuolella oleva terävä reuna vasaralla. Tätä ei kannata tehdä kuudelta aamulla, koska meteli on mieletön. Reuna kannattaa tasoittaa käyttöä varten, koska reuna on todella terävä ja aiheuttaa helposti haavoja.

Tasoitettava reuna


Tasoitettu reuna vs. tasoittamaton

 
3. Poista etiketit ja liimapinta. Liimapinnan poistoon on useita ohjeita, mikäli purkissa on vain kevyesti liimaa, riittää usein saippuavedellä ja harjalla pesu.

4. Puhdista pinta asetonilla ennen maalausta, jotta mahdolliset rasvatahrat poistuvat (Tähän en suosittele kynsilakanpoistoaineita, koska ne sisältävät usein kynsiä suojaavia öljyjä). Videolla puhdistan purkin pinnat sekä poistan liimapinnan asetonilla. Käyttäkää asetonia vain ohjeiden mukaisesti! Suosittelen käyttämään jonkinlaista hengityssuojaa, varsinkin, jos puhdistettavia pintoja on paljon.


5. Purkit ovat valmiita maalattaviksi! Itse olen käyttänyt purkkien maalaamiseen Chalky Vintage-Look maalia, joita olen löytänyt mm. Suomalaisesta Kirjakaupasta ja Sinellistä. Maalit ovat maksaneet 9,95€/kpl ja ne ovat olleet todella riittoisia.

Maalien "oikea" käyttötarkoitus on ilmeisesti maalata eri väreillä kerroksia ja sitten hioa päältä niin, että alempi maali tulee esiin. Maalien väliin voi ostaa myös vahaa, joka kuulemma helpottaa hiomista. Itse en ole tätä vielä testannut.

Maalaamalla eri määrän kerroksia saat erinäköisiä lopputuloksia.


Purkki 1: Maalattu ensin valkoista alle 1 kerros ja kuivumisen jälkeen maalattu 2 kerrosta sinistä päälle. Annettu kuivua yön yli ja hiottu pintaa hiomapaperilla.
Purkki 2: Maalattu 1 kerros sinistä maalia suoraan purkin pintaan. Purkin pinta heijastaa läpi kauniisti, tämä on oma lempparini.
Purkki 3: Maalattu ensin valkoista alle 1 kerros ja kuivumisen jälkeen maalattu 2 kerrosta sinistä päälle.

6. Anna maalin kuivua hyvin ennen kuin lisäät kerroksia tai koriste tekstejä.

VINKKI: Älä laita purkkeja kuivumaan kosteaan tilaan, koska purkit ruostuvat nopeasti. Alla oleva purkki oli kuivumassa parvekkeella kuivassa, mutta ilmeisesti tarpeeksi kosteassa paikassa.


7. Koristele halutessasi. Purkkeja voi koristella usein eri tavoin, kuten erilaisilla teksteillä, logoilla, kuvioilla, helmillä, tekemällä purkkiin reikiä ja laittamalla vaikka led-valon sisälle. Koristelu kannattaa miettiä toivotun käyttötarkoituksen mukaan.

8. Suojaa pinta käyttötarkoituksen mukaan. Itse olen käyttänyt suojaamiseen kirkasta spraylakkaa, mutta Chalky sarjalta löytyy myös vaha, joka lupauksen mukaan tekee pinnasta säänkestävän.

VINKKI: Muista käsitellä purkki myös sisältä. Käsittelyn sijaan, olen käyttänyt kukkien kanssa välillä myös muovipussia sisäpuolella, jotta purkki ei ruostu.

Koriste tekstit:

On useita tapoja tehdä koriste tekstit purkkiin mm. maalaaminen vapaalla kädellä, kirjoittamalla halutun tekstin ensiksi paperille tai printtaamalla haluamansa fontin.

Itse käytin helppoa mallia: valikoin ja asettelin tekstin koneella ennakkoon ja printtasin sen. Tämän jälkeen leikkasin kirjaimet mattoveitsellä mahdollisimman siististi. Lopuksi asettelin sapluunan purkkiin ja töpöttelin maalin vaahtomuovilla sapluunan läpi. Töpöttelin maalia vain yhden kerroksen ja otin sapluunan nopeasti pois, jotta olisin ehtinyt vielä korjaamaan mahdolliset virheet (niitä ei onneksi tullut!).


VINKKI: Muista laittaa paperin ja pöydän väliin jotain (esim. pahvia reilusti), jotta et naarmuta pöytää ja saat helpommin leikattua paperin oikeaan muotoon.


Mihin sitten käyttää koristeltuja säilyketölkkejä?

Säilyketölkeistä voi tehdä mm. led-lyhtyjä, kynätelineitä, kukkapurkkeja, maljakoita asetelmia varten, säilytysrasioita ja sisustuselementtejä.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti