Lasin/mukinalunen kaakelistaLöysin Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksesta paljon kaakeleita (SUPER)edullisesti ja mietin, että mitä niistä voisi tehdä. En tiedä minne kotimme lasinaluset ovat kadonneet, joten päätin testata, että minkälaisia alusia saisin aikaiseksi.Lyhyt ohje lasinalusen tekoon:

1. Puhdista kaakeli asetonilla
2. Maalaa haluamallasi tyylillä lasimaalilla. Lasimaali kuivuu todella nopeasti ja se kannattaa huomioida maalatessa. Jos virheitä tulee, toimii pumpulipuikko ja asetoni hyvinä korjausvälineinä. Itse olen ostanut lasimaalia mm. Hobby Pointista ja kierrätyskeskuksista.
(3. Saat kestävämmän lopputuloksen, kun lasimaalin ohjeiden mukaisesti käytät kaakelin uunissa. Uunituksen jälkeen maalin tulisi kestää vesipesuakin. Ennenkun laitat mitään tuotteita uuniin, muista varmistaa, että lasimaalisi ja valitsemasi materiaali kestää uunia.)
4. Leikkaa kaakelin kokoinen pala huopaa ja liimaa se kiinni kaakelin pohjaan. Pehmusteen avulla pöytä ei naarmunnu kaakelin pohjan pinnasta.

Kaakelien maalaaminen eri välineillä  

1. Tasapäinen sivellin
Kaakeli on maalattu tasapäisellä siveltimellä. Suosittelen tasapäistä sivellintä mikäli haluat nopeasti maalata koko kaakelin pinnan.

Itse koin, että oma siveltimeni oli lasimaalilla maalaamiseen liian kova, siveltimen vedoista jäi omaan makuun liian selvät raidat ja yritin näitä tasoittaa, mutta koska maali kuivuu nopeasti alkoi pensseli "kuorimaan" aiempaa kerrosta pois. Valitettavasti en tajunnut ottaa epäonnistuneesta kaakelista kuvaa, ennekuin puhdistin laatan asetonilla.

2. Pyöreäkärkinen sivellinNiin kauan, kun käsi ei tärise yhtä paljon kuin minulla, pyöreäkärkinen sivellin sopii kaakelin maalaamiseen vapaalla kädellä. Siveltimellä (toki koosta riippuen) voi tehdä todella pikkutarkkaa jälkeä.

3. TopsipuikkoTopsipuikolla saa aikaiseksi mm. hauskoja pilkkuja ja lyhyitä viivoja!

4. Paperisapluuna + vaahtomuovi töpötin

Itse suunnittelin paperisapluunan suoraan koneella ja printtasin haluamani kuviot printterillä.  Saman olisi toki voinut tehdä piirtämällä halutut kuviot paperille tai maalaamalla suoraan kaakeliin.

Jotta kuvio ei liikkuisi paljoa, kannattaa joko paperi taitella kaakelin alle tai teipata kuvio kaakeliin kiinni. Omasta sapluunastani tuli hieman liian iso, joten teippaaminen ei olisi auttanut, pitkät paperisuikaleet alkoivat kääntymään teipin voimasta sivuille päin. Taitoin paperin kaakelin alle ja pyrin töpöttelemään pikkuhiljaa niin, että sapluuna jäi maalin avulla paikoilleen.

Kuviointiin saa myös lisää elävyyttä, kun töpöttelee eri määrän maalia eri kohtiin.
5. Teippisapluuna + vaahtomuovi töpötin


Vaikka kuinka varmistelin, että teipit olisi hyvin kiinni, niin ilmeisesti teipit alkoivat hymyillä kesken töpöttelyn. Huomasin tämän vasta teippejä poisottaessani. Teippiversioissa oli eniten korjailtavaa kaikista versioista. Kuvassa kaakeli teippauksilla, sitten töpöteltynä ja korjattuna.

Kaikkiin yllä oleviin versioihin käytettiin siis lasimaalia. Tein kuitenkin muutaman version käyttämällä kynsilakkaa. Löysin internetin ihmeellisestä maailmasta ohjeita, kuinka veteen tiputetaan kynsilakkaa ja sillä voi koristella laseja yms. Päätin kokeillä sitäkin kaakeleihin.

6. KynsilakkaKysilakan ohje on tosiaan hieman erilainen, kaakeli puhdistetaan edelleen asetonilla, mutta tämän jälkeen kaikki muut ohjeet muuttuu. HUOM! Älä laita kynsilakkaa uuniin. 

1. Puhdista haluttu pinta asetonilla
2. Laita vetta astiaan
3. Kaada veden pintaan haluamaasi kynsilakkaa ja halutessasi muodosta pintaan kuvioita esim.tikun avulla.
4. Kasta laatta veden pintaan, tee tarvittavat korjaukset ja laita laatta kuivumaan 
Itse en vielä täysin ole onnistunut kynsilakkaa käyttäessä, pinnalle on jäänyt ilmeisesti kuplia kynsilakkaan kastettaessa ja ne ovat aiheuttaneet kaakelin pintaan aukkoja. Kaikki kynsilakat eivät myöskään sovellu hyvin tähän tarkoitukseen ja se selviää vain kokeilemalla. Pohdin tässä tosin, että onko tekniikka käytännöllinen sitten alusissa tai laseissakaan, kun kynsilakka ei välttämättä pysy pinnassa pitkään. Toki kestävyteen voi vaikuttaa vähentämällä pesukertoja ja huomioimalla, että kynsilakkaa ei tulisi paksuja kerroksia.

Itsetehdyissä lahjoissa on tarina ja aina oma taikansa. Ensikerralla, kun mietit mitä hankkisit lahjaksi, niin tee vaikka mukin aluset, niitä on harvoin kellään liikaa. Joululahjaksi joulu teemaisia mukinalusia, vappuna värikkäitä, synttäreinä jotain mikä koskettaa lahjansaajaa ja pääsiäisenä vaikka tipuja.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti