Herkullinen ja helppo vuokaleipä
Nyt on tullut syötyä niin pitkään kaurapuuroa aamupalla, että jo pelkkä ajatus puuron syömisestä tympii. Tuli sitten testattua, että minkälaisen vuokaleivän saa aikaiseksi kaurahiutaleita ja vehnäleseitä käyttäen. Vaikka tämä ei nyt askarteluun varsinaisesti liitykkään, oli pakko jakaa, koska olin niin iloinen lopputuloksesta.  Muitakin reseptejä saattaa tulla myöhemmin!!


Koitin aiemmin samankaltaisella reseptillä sämpylöitä ja ne eivät oikein onnistuneet, sämpylät jäivät pieniksi ja ne eivät olleet niin mehukkaita kuin tämä vuokaleipä. Nyt muokkasinkin aiemmin tekemääni ohjetta ja leivästä tuli niin maukasta, että voisin syödä sen kokonaan yhdeltä istumalta.

Tätä varten tarvitsetKaurahiutaleita   250g = n.6,25dl
Vehnäleseitä   50g = n.2,5dl
Vehnäjauhoja 1,5dl
Kuivahiivaa   2 pussia
Suolaa   2 tl
Vettä   5 dl                
Hunajaa  1rkl
Oliiviöljy   vuoan voiteluun

HUOM! kaurahiutale ja vehnälese on punnittu ja mitattu, ennen jauhamista.

Ensin jauha kaurahiutaleet ja vehnäleseet sauvasekottimella jauhoksi.

Lisää juuri tehtyjen jauhojen sekaan vehnäjauho, kuivahiiva ja suola. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Laita erilliseen astiaan lämmin vesi ja sekoita sen joukkoon hunaja, niin että hunaja liukenee veden sekaan.Pakko sanoa, että tämä hunaja on kyllä tosi hyvää (En kyllä tiedä mistä löytyy, kun on lahjaksi saatu. Luulisi, että numerosta voi halutessaan tiedustella)!

Lisää puolet jauhoista hitaasti hunajaveden joukkoon ja sekoita koko ajan rauhalliseen tahtiin, itse käytin tässä monitoimikonetta. Anna vetäytyä 15min ja lisää loput jauhot samaan tapaan kuin aiemmin. Voitele vuoka oliiviöljyllä ja laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Kaada "tahmea" taikina vuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Paista uunissa keskitasolla ensin 20 min 250 asteessa ja tämän laske lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia.

Aika voi toki vaihdella uunista riippuen, joten muista tarkistaa tilanne välillä, ettei leivän pinta pala. Jos pinta alkaa tummua liian nopeasti laske lämpötilaa hieman.Kun otat vuoan pois uunista, niin anna leivän olla vielä vuoassa n.10 minuuttia. Kaada leipä pois vuoasta. Leivän alaosa hikoilee hieman vuoassa, joten itse annoin leivän olla hetken nurinkurin pöydällä tuulettumassa, jotta pohjakin sai vähän rapeutta. Ensin luulin, että leipä oli jäänyt vähän raa'aksi, mutta ei se ollut!Leivän leikkaamiseen suosittelen terävää sahalaitaista veistä ja leikatessa kannattaa käyttää sahaavaa liikettä. Leipä on todella mehukas, mutta silti se murenee helposti, joten ihan ohuiden siivujen tekemisestä ei kannata unelmoida.

Itsellä katosi tänää vähän ajantaju, muistutuksista huolimatta, joten leipä jäi vähän liian pitkäksi aikaa uuniin ja sai tämän takia tummemman puvun päälleen. Vahinko oli tosin hyvä, koska siitä tuli leivälle todella kiva rapea pinta ja sisältä se oli edelleen yhtä mehukas.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti